... régi recept, új köntösben tesóm szülinapjára.
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g finomra őrölt mandula
100 g finomra őrölt kókuszreszelék
50 g cukrozatlan kakaópor
1 tk. Nature Cookta szódabikarbóna
csipet Nature Cookta rózsaszín Himalája só
csipet Nature Coocta citromsav
1 tk. őrölt fahéj
1/2 rúd vanília magjai
4 L-es méretű tojás
100 g Nature Cookta eritritol
3 ek. Nature Cookta kókuszolaj
1 dl kókusztejszín*
* Cocomas márkájú kókusztejszínt használok
a krémhez:
3 db érett avokádó
3 kisebb méretű, érett banán
50 g Nature Cookta cukrozatlan kakaópor
50 g finomra reszelt csokoládé**
1/2 rúd vanília magjai
csipet őrölt fahéj
kb. 0,75-1 dl kókusztejszín
** minimum 70%-os, glutén, laktóz és cukormentes
az összeállításhoz:
nyírfacukorral készített sárgabarack dzsem
a sütőforma előkészítéséhez:
kókuszolaj
Elkészítése:
A sütőt 180°C-ra előmelegítem. Kókuszolajjal alaposan kikenek 2 db 20 cm átmérőjű sütőformát. A száraz hozzávalókat a fűszerekkel elvegyítem. A tojásokat az eritritollal alaposan kihabosítom, a kókuszolajat evőkanalanként fokozatosan dolgozom a masszába. A tojásos keverékbe dolgozom a száraz hozzávalókat és a kókusztejszínt. A tésztát egy szilikon spatula segítségével alaposan elkeverem, és mindkét előkészített tortaformába - egyenlő arányban - belesimítom. A formákat az előmelegített sütőbe teszem, és a süteményt tűpróbáig (kb. 20 perc) sütöm. Miután a tészta lapok megsültek, óvatosan kifordítom őket a formából, és sütemény rácson hagyom őket teljesen kihűlni.
Amíg a tészta lapok hűlnek, elkészítem a krémet. Ehhez a reszelt csokoládé kivételével a hozzávalókat késes robotgépben pürésítem, annyi kókusztejszínt hozzáadva, hogy a csokoládés kréme jól kenhető legyen, majd a reszelt csokoládét is belekeverem.
Az egyik tortalapot tortatartó tálra teszem, megkenem barack dzsemmel és a krém felével. Erre helyezem a másik tészta lapot, amelyre - csak úgy rusztikusan - rásimítom a egy kevés dzsemet és maradék krémet. Az elkészült tortát néhány órára hűtőbe teszem, hogy az ízek alaposan összeérjenek, majd ízlés szerint feldíszítem.
Elkészítés: kb. 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: kb. 20 perc, 180°C