... a svéd gyömbéres keksz az egyik kedvenc nem palós kekszem volt.
Tavaly az ünnepi készülődés jegyében 12 dupla adagot sütöttem.
Ezen a hétvégén is készült egy adag "hagyományos" és egy adag paleo verzió.
...mert nem tudtam megülni a hátsófelemen addig,
amíg meg nem alkottam a mindenmentes változatát is.
... hogyan is tudtam volna meglenni svéd gyömbéres keksz nélkül???
...képzelhetitek, micsoda karácsonyi illatfelhő terjengett a konyhánkban, míg sültek az apró kekszek.
... önző módon, az egészet megtartottam magamnak.
...a héten klassz lesz a fotelba kucorodva a chai tea és a délutáni kávém mellé elrágcsálni.
200 g finomra őrölt mandulát összekeverek 25 g tápióka keményítővel /vagy nyílgyökér liszttel, vagy ha egyik sincs finomra őrölt mandulával/ 1/2 tk. szódabikarbónával, egy csipet mindenmentes sütőporral, 2 tk. őrölt gyömbérrel, 1 tk. fahéjjal, 1 tk. őrölt kardamommal, késhegynyi őrölt fehér borssal, késhegynyi őrölt szegfűszeggel, 80-100 g virágmézzel és kb. 6-7 ek. kókuszolajjal. Jól formázható, de nem ragacsos masszát kell kapnunk. A masszából diónyinál nagyobb adagokat csippentek, golyókat formázok. A kezemmel és egy pohár aljával ellapítom a golyóbisokat, majd mennek a 180°C-ra előmelegített sütőbe nagyjából 10-12 percre, vagy amíg az aljuk egy kis színt nem kap. A sütőlapon hagyom őket kihűlni. Jól záródó dobozban tartom őket. Tojásmentes, ezért sokáig eláll.*
... veszélyes...nagyon veszélyes...tessék vele vigyázni!
** ha ropogós kekszet szeretnétek, akkor 1 tk. szódabikarbónával,
1/2 kk. sütőporral és kb. 6-7 ek. mangalicazsírral készítsétek.