Kókuszos tejberizs...

2017. március 18. - T. Orsi

img_5152t.jpg

 

... villámdesszert.

Természetesen glutén-, laktóz-, és cukormentes.

 

Hozzávalók:

3 dl hosszú szemű basmati rizs

1,2 liter kókusztej

3 dl víz

1 rúd vanília magjai vagy késhegynyi vaníliapor

7-9 ek. Nature Cookta zero Xukor

csipet só

Elkészítése:

A kókusztejet a vízzel együtt felforralom egy edényben. Közben a rizst több lében, alaposan megmosom, és leöntöm róla a vizet. Ha felforrt a kókusztejes víz, akkor beleöntöm a rizst, a xukrot, hozzáadom a vanília magjait és folyamatosan kevergetve megfőzöm, amíg besűrűsödik. Ha besűrűsödött, akkor leveszem a tűzről, lefedem, és pár percig állni hagyom. Ízlés szerint ízesítem kakaóporral, fahéjjal, gyümölccsel, kompóttal, öntettel, ki ahogy szereti. Gyümölcs hozzáadásával könnyen készíthettek belőle gyümölcsrizst is.

Csokoládés müzliszelet...

img_5147szt.jpg

 

... házilag elkészítve. Szerintünk finomabb, olcsóbb és egészségesebb, mint a bolti társai.

Nálunk ez most az aktuális kedvenc.

 

Hozzávalók:

 

250 g pürésített banán*

3 ek. méz (opcionális)

100 g szeletelt mandula

260 g Nature Cookta zabpehely

csipet Nature Cookta Himalája só

2 ek. napraforgómag

2 ek. tökmag

2 ek. mazsola

1 tk. őrölt fahéj

50 g durvára vágott min. 70% csokoládé (eritritollal vagy xilittel)

 * ha azt szeretnéd, hogy még puhább legyen a müzliszeleted, akkor tegyél bele 300 g pürésített banánt

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 190°C-ra. A müzli hozzávalóit alaposan összekeverem. A masszát egy kanál segítségével sütőpapírral kibélelt kb. 25 cm x 25 cm-es formába nyomkodom, majd az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm. Miután kihűlt a müzliszelet egy éles késsel szeletelem.

 

 

Mazsolás banánkenyér...

img_5072szerkt.jpg

 

Heti rendszerességgel készítem ezt a banánkenyeret, mert rendkívül gyorsan elkészül, jól variálható és emellett nagyon finom. Ma mazsolával kívántuk, de gyakran keverek bele aszalt gyümölcs helyett friss bogyós gyümölcsöket. Reggelire, uzsonnára, ebéd, vacsi után desszertnek...vagy, ha csak valami édességre vágyunk...jól jön egy ilyen recept. Érdemes kipróbálni!

 

Hozzávalók:

 

2 nagy, érett banán ( vagy 3 kisebb)

5 L-es méretű tojás

200 g finomra őrölt mandula

csipet Nature Cookta Himalája só

1 kk. Nature Cookta szódabikrabóna

késhegynyi borkősav

2 ek. útifűmaghéj

késhegynyi vaníliapor

csipet Nature Cookta citromsav vagy aszkorbinsav

1 tk. őrölt fahéj

fél, kezeletlen citrom reszelt héja

2 ek. mazsola (vagy más aszalvány)

 

Elkészítése:

 

A sütőt 180°C-ra előmelegítem, kibélelek sütőpapírral egy kb. 23-24 cm átmérőjű tortaformát. A mazsola kivételével, késes robotgéppel a hozzávalókat összeturmixolom, a mazsolát belekeverem, majd a tésztát az előkészített formába simítom. Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sül meg. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e. Miután kihűlt, szeletelem. Vanília pudinggal kínálom.

 

Vasárnapi lepénykék eperdzsemmel és csokoládészósszal...

img_5055szerktom.jpg

 

... gyorsan, finomat.

 

Hozzávalók:

 

30 g gari (cassava dara)

5 g Nature Cookta kókuszliszt

5 g GAL glicin vagy Nature Cookta eritritol

késhegynyi Nature Cookta szódabikarbóna

csipet citromsav vagy egy csepp frissen facsart citromlé

csipet Nature Cookta Himalája só

2 L-es méretű tojás

kb. 0,5 dl kókusztej

csipet vaníliapor

 

a sütéshez:

 

Nature Cookta kókuszolaj

 

Elkészítése:

A hozzávalókat a kókusztej kivételével alaposan összekeverem, 15 percre a hűtőbe teszem, hogy a gari és a kókuszliszt felvegye a nedvességet. Átkeverem, és annyi kókusztejjel hígítom, hogy sűrű, de ne túl folyós legyen a tésztám. Serpenyőben kevés kókuszolajat hevítek. A masszából evőkanálnyi adagokat merek a serpenyőbe, egyszerre 3-4 darabot sütök. Amikor a tetejükön hólyagok keletkeznek, átfordítom őket a másik oldalukra, és további kb. 1 percig sütöm a lepénykéket. Csokoládészósszal és házi eperdzsemmel kínálom őket. 9 darab lepény lesz.

 

Földimandulás granola...

 

img_5035t.jpg

 

... reggelire vagy uzsonnára kiváló alternatíva lehet. Nagyon szeretjük!

 

Hozzávalók:

 

200 g földimandula

100 g szeletelt mandula

200 g dió, durvára vágva

30 g napraforgómag

20 g chiamag

50 g tökmag

100 g kókuszreszelék

20 g útifűmaghéj

15 g gari (opcionális)

10 g szezámmag

10 g lenmag

csipet Nature Cookta Himalája só

50 g mazsola (vagy más aszalvány)

100 -150 g méz

1 dl folyékony kókuszolaj

késhegynyi vaníliapor

4 tk. őrölt fahéj

 

Elkészítése:

 

A földimandulát késes robotgépen durvára darálom, majd egy nagyobb tálban a többi hozzávalóval együtt alaposan összekeverem. Sütőpapírral kibélelek 2 tepsit, a granolát két részletben a tepsikre terítem. 150°C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt megpirítom. Miután kihűlt, légmentesen záródó edénybe töltve tárolom. Almapürével, ízlés szerinti gyümölcsökkel, kókusztejjel vagy kókuszjoghurttal kínálom.

Kókusz kalács...

img_4973t.jpg

 

... a vasárnap délutáni tea, kávé mellé. Narancsdzsemmel...fantasztikus!

 

Hozzávalók:

 

100 g kókuszreszelék

8 g Nature Cookta konjac liszt

70 g Nature Cookta eritritol

csipet Nature Cookta Himalája só

6 L-es méretű tojás

csipet vaníliapor

 

Elkészítése:

A kókuszreszeléket késes aprítóval finomabb szemcséjűre őrölöm. Összekeverem a többi száraz hozzávalóval. A tojásokat kettéválasztom. A fehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verek. A verést tovább folytatva egyesével hozzáadom a sárgákat is, a száraz hozzávalókat ezután, vigyázva, hogy a habot ne törjem össze, óvatosan hozzáforgatom. A tésztát sütőpapírral bélelt 12 x 25 cm-es formába, vagy 7 db kisebb szilikon formába öntöm, és 175 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütöm. Kisebb formában sütve a sütési idő kb. 25-30 percre rövidül. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e a kalács. Narancsdzsemmel kínáltam.

Ihelt: Tücsökbogár konyhája

"Túrós" tészta...

img_4850t.jpg

 

Új év, új receptek, ha nem is olyan sűrűn, mint a korábbi években, de azért igyekszem (ezen az új felületen) veletek minél több finomságot megosztani. Nem emlékszem már, hogy túrós tésztát mikor ettem utoljára, talán még általános iskolában. Anitánál inspirálódva találtam rá a túrós tészta "mentes" verziójára, a képet látva nagyon megkívántam. Gondoltam, egy kicsit a mi ízlésünkre szabva, szombati ebédnek a maradék marhahús leves mellé kiváló lesz. Szerintem érdemes vele egy próbát tenni.

Természetesen glutén-, tejtermék és cukormentes.

 

Hozzávalók:

 

250 g paleo szezámmagos csuszatészta

200 g totu

80 g mangalica szalonna

2 dl kókuszkrém

1 kisebb citrom leve

Nature Cookta rózsaszín Himalája só

 

Elkészítése:

 

A tésztát lobogó, sós vízben megfőzöm, leszűröm. A szalonnát kockákra vágom, majd serpenyőben pörccé sütöm. A kókuszkrémet citromlével összekeverem, ezt követően egy tálban a tésztával, a totuval, a szalonnával és egy kevés szalonna zsírral alaposan elkeverem. A tésztát sütőtálba halmozom, és 200°C-ra előmelegített sütőben megsütöm. Tálaláskor citrommal elkevert kókuszkrémet adok hozzá.

Ihlet: Panita kedvencei

Kókuszos sütemény...

img_4785lt.jpg

 

... a Culinarisban vettem a héten almalével

és pektinnel készített narancsdzsemet, 

ahhoz készült ez az egyszerű, de nagyon finom sütemény.

Természetesen glutén-, cukor-, és tejmentes.

 

 

Hozzávalók:

 

200 g kókuszreszelék

1/4 tk. borkősav

késhegynyi Nature Cookta citromsav

3/4 tk. Nature Cookta szódabikarbóna

csipet Nature Cookta Himalája só

csipet vaníliapor

200 g almapüré

100 g banánpüré

6 L-es méretű tojás

 

Elkészítése:

 

Az elkészítése végtelenül egyszerű. A hozzávalókat alaposan összekeverem, vagy késes robotgéppel összeturmixolom. A tésztát szilikon 21 x 23 cm-es, szögletes formába vagy 23-24 cm átmérőjű tortaformába simítom. Ha valaki szereti, gyümölcsöt pl. málnát, áfonyát szórhat a tetejére. 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm. A formában hagyom a süteményt kihűlni, majd szeletelem

Narancsdzsemmel kínáltam  ...

 

Ihlet: Konyhamesék

Banános, csokoládé cseppes muffin...

dscn0838ezt.jpg
... volt két túlérett banánom, ez a muffin sült belőle.
... gyerekbarát, mindenmentes.
 
... a délutáni tea mellé isteni lesz!



Hozzávalók:

  • 2 nagy, érett banán, villával szétnyomkodva
  • 4 közepes tojás
  • 3 ek. eritrit
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 1 tk. méz
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • nagy csipet só
  • 1 tk. útifűmaghéj (opcionális)
  • 2/3 csésze őrölt mandula
  • 2/3 csésze őrölt kókuszreszelék
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 csésze durvára vágott csokoládé (min. 70%)

 

dscn0839ezt.jpg

 

Elkészítése:

A tojást összekeverem az édesítőkkel, a banánnal. Hozzákeverem az előzőleg összevegyített száraz alapanyagokat és a csokoládé cseppeket. Nem kell túlkeverni, csak lazán. Ha szükséges néhány evőkanál kókusztejet adhattok hozzá. A muffin formákat - szilikonosat használok - 3/4-éig töltöm. 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm a süteményeket.

Ananászos répatorta...

 

dscn3821fszt.jpg
 ... hétköznap  (újabban) ritkán eszem édességet, de ma valahogy megkívántam a kókusztejes kávé mellé. Szétnéztem gyorsan, mi van itthon. Volt kókuszreszelék, dió, mazsola, ananász...aztán eszembe jutott, hogy ezek az alapanyagok milyen jól passzolnának a sárgarépához...úgyhogy daráltam, reszeltem, kevertem-kavartam...és már sült is a répatorta.

dscn3821fszt_1.jpg

 

Hozzávalók:

 

 

  • 200 g finomra darált kókuszreszelék
  • 150 g apróra darált dió
  • 50 g nyílgyökérliszt (vagy más magőrlemény pl. mandula)
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. mézes fűszerkeverék
  • 150 g finomra reszelt sárgarépa
  • 100 g apróra kockázott friss ananász
  • 80 g csemege mazsola
  • 1 tk. frissen facsart citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 nagy tojás
  • 100 g nyírfacukor vagy eritritol

 

 

Elkészítése:

A tojásokat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom az előzőleg összekevert száraz alapanyagokat, végül a répát, a mazsolát, a citrom reszelt héját, levét és az ananászt. A masszát tortaformába öntöm, és 180°C-on kb. egy órát sütöm. Tűpróba! Ha kihűlt, szeletelem. Tálaláskor meglocsolom kókuszkrémmel vagy csokoládé szósszal.